Hanglampen, vloerlampen, wandlampen, spotjes, rails en nog veel meer. Er zijn heel veel manieren om licht sfeervol te laten vallen in jouw woonkamer. Waar begin je, waar let je op en wat is de juiste manier om te werk te gaan? Wij geven vier tips die jou houvast bieden voor een heerlijke woonkamer.
Wanneer maak je een lichtplan?
Als je gaat verbouwen of verhuizen maak je vaak van te voren een lichtplan. Hierdoor kan je direct de juiste plek bepalen van de elektrapunten. Wees niet bang dat je geen lichtplan kan maken in een 'bestaand' huis. Je kan met creatief wegstoppen van snoeren en decentraal hangen van hanglampen alsnog op de juiste manier sfeer toepassen.
Waarom is een lichtplan zo belangrijk?
Zoals wij in ons vorig blog (
Ode aan licht!) verteld hebben is de invloed van licht ontzettend belangrijk. Net zo belangrijk als de juiste hoogte van je tafel en zitvlak, je keuken en je gordijnen. Het heeft veel invloed op je gemoedstoestand en bepaalt sfeer. Onderschat dit daarom niet. Hieronder vind je de tips om jouw lichtplan perfect op jouw wensen te laten afstemmen.
1. Teken een plattegrond
Als je een huis koopt of huurt krijg je hier vaak een plattegrond bij. Zo niet, teken deze dan zelf en bepaal waar je meubels gaan komen. Bepaal dan in welke hoek of ruimte je welke activiteit gaat doen. Ga je er lezen, werken, dineren of relaxen?
2. Tijd voor je lichtplan - basisverlichting
Je begint vaak met de basisverlichting van je lichtplan. Basisverlichting (zoals
hier uitgelegd) is de verlichting die je als eerste aanzet als je een ruimte binnenloopt. Sluit deze dan ook aan op de schakelaar bij de deur waar jij de ruimte betreedt. Ook kan je hiervoor
smart-verlichting gebruiken zodat je met je telefoon de verlichting al kan aanzetten voordat je in de ruimte bent. Welkom in de 21ste eeuw!
Tip: Ga voor verlichting waarbij je Kelvin en Lumen kan aanpassen zodat de ruimte multifunctioneel wordt.
3. Praktische verlichting
Veel mensen vergeten de praktische verlichting en fixeren veel op sfeerverlichting. Mocht het zo zijn dat je in de ruimte gaat lezen, werken, of eten dan heb je ook functionele verlichting nodig zoals een leeslamp bij je boekenkast en een hanglamp boven je eettafel.
4. Sfeerverlichting
Tijd voor sfeer! Nu kan je ruimte maken voor die schitterende wandlamp, vloerlamp of zelfs led strips. Dit is het moment dat je gebruik kan maken van lagere wattages en lagere kelvinwaardes. Wil je kaarslicht-warmte? Ga dan voor een kelvinwaarde lager dan 2200. Gelukkig kan je in onze
webshop genoeg lichtbronnen vinden die deze waarde hebben.
Kan ik zelf een lichtplan maken?
Jazeker! Met bovenstaande stappen ga je een heel eind komen. Mocht je vragen hebben over je lichtplan neem dan gerust
contact op via de mail of via de chatfunctie. Mocht je al wat verder zijn met je plan vergeet dan niet je plattegrond mee te sturen met daarop je wensen. Wij geven jou graag gratis advies.